tiistai 25. marraskuuta 2014

Pertti Hartman: "Olisinhan minä tuonkin voinut oikein vastata."

Voiko tarkkuussuunnistusta valmentaa tai voiko lajiin valmentautua? Julkaisimme tänään blogisarjan aiheesta. Asiaa käsittelee valikoitu joukko maajoukkuetason suunnistajia. Aiheesta lisää: Oman suorituksen hallinta TempO-kilpailussa (Markku Gardin)

Oman suorituksen hallintaan tähtäävä harjoittelu on aina hyvästä. Valtaosa virheistä varsinkin PreO:ssa tehdään suorituksen hallinnan pettäessä. Omista tämänvuotisista virheistäni lähes kaikki ovat sellaisia. "Olisinhan minä tuonkin voinut oikein vastata."

Ennakkokäsityksiin perustuva kilpailuun valmistautuminen voi mennä pieleen, jos ennakkokäsitykset ovat vääriä. Kun odotuksensa luo maastotyypin, normien, kilpailuohjeiden ja mallisuunnistuksen pohjalta ja kilpailussa avoimin mielin uskoo, mitä näkee, on mahdollisimman vahvoilla. Jos järjestäjä lipeää normeissa, ohjeistuksessa tai mallisuunnistuksen kuvaavuudessa, kilpailijan on toki vaikea syyttää kaikesta itseään. Mielikuvaa ratamestarin tyylistä ei saa luoda liian kevyellä näytöllä.

Haastattelussa Martin Jullum on kertonut Vuokatissa ratamestarin tyylin olleen toisenlainen kuin hän oli ennakkoon arvioinut. En tarkkaan tiedä, millaisia ennakkokäsityksiä hän oli itselleen luonut. Hänet paremmin tuntevat voivat tietää enemmän. Olin kuitenkin varoittanut häntä luomasta tuota ennakkokäsitystä silloin, kun hän kävi tutustumassa vanhoihin ratoihini. Vuokatin maastotyyppi, kartoitusprosessi, kartan normi ja ratamestarityön eteneminen kaikkine valvontoineen olivat erilaiset.

Käsitykseni mukaan mestareista Jari oli tehnyt kotiläksynsä keskittyen paremmin olennaiseen ja Jana lähtenyt kisaan avoimin mielin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pistäthän nimesi kommenttiin. Kiitos!